Κύριο περιεχόμενο

Μήνυμα ειδοποίησης

Εκκλησίες

Άφησσος

Ο ιερός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στην Αγία Μαρίνα. Ενώ δίπλα ακριβώς από το ναό και κάτω από το κωδωνοστάσιο βρίσκεται ένα μικρό παρεκκλήσιο αφιερωμένο στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής.

Η εκκλησία λειτούργησε αρχικά ως παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου Αφετών, καθώς οι κάτοικοι τα παλαιά χρόνια συνήθιζαν να την εσωτερική μετανάστευση, από την Άφησσο  προς τις Αφέτες και το Νεοχώρι, το καλοκαίρι και το αντίστροφο το χειμώνα, προκειμένου να διασφαλίζουν όσο  το δυνατόν ηπιότερες καιρικές - κλιματικές συνθήκες ανάλογα με τις εποχές, για αυτούς και τα ζώα τους.

Η χρονολογία οικοδόμησης του ναού δε μας είναι γνωστή.  Όμως στοιχεία που βρέθηκαν από την αγιογραφία δείχνουν μια ημερομηνία 1860 που μάλλον ανεγέρθηκε ο ιερός ναός.

Οι ιερές πανηγύρεις τις οποίες και εορτάζει ο ναός μας είναι της Αγίας Μαρίνης στις 17 Ιουλίου , της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου και των ανεγερθέντων Πατέρων εν τη μονή του Αγίου Σάββα, στις 20 Μαρτίου.

Μπορείτε να επισκεφτείτε και τα ξωκλήσια του προφήτη Ηλία και της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Άγιος Βλάσιος

Η εκκλησία του Αγίου Βλάσιου είναι διακοσμημένη με πανέμορφες αγιογραφίες και εικόνες. Έχει κτιστεί το 1820 από τον Ηπειρώτη μάστορα Δήμο Ζαπανιώτη.

Άγιος Γεώργιος

Μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Έχει κτιστεί το 1309 και σήμερα λειτουργεί, ως γυναικεία μονή. Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, εκκλησίες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ( 1744), του Αγίου Γεωργίου όπου στο υπόγειο του ιερού ναού, βρίσκεται το εκκλησιαστικό μουσείο που ίδρυσε ο Αϊ Γιωργίτης γλύπτης Νικόλας Παυλόπουλος και του Αγίου Αθανασίου ( 1795) που θεωρείται η πρώτη εκκλησία που έχτισε ο Δήμος Ζαπανιώτης.

Άγιος Δημήτριος

Σε αυτό το χωριό θα βρείτε πολλές εκκλησίες, όπως τον Άγιο Δημήτριο, Άγιο Ιωάννη Θεολόγο, τον Άγιο Γεώργιο, την Μεταμόρφωση του Σωτήρα και το εκκλησάκι της Παναγίτσας που λέγεται ότι χτίστηκε στα ερείπια αρχαίου ναού.

Άγιος Ιωάννης

Εδώ θα βρείτε τα εκκλησάκια του Άη – Γιώργη, Άη – Γιαννάκη και το μοναστήρι του Άη – Γιάννη.

Άγιος Λαυρέντιος

Σε αυτό το χωριό θα βρείτε, το Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου. Έχει χτιστεί το 1378, από τον μοναχό Λαυρέντιο, ο οποίος ήρθε σε αυτή την περιοχή προερχόμενος από το Άγιο Όρος. Την βασιλική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου ( 1777), τον σταυροειδή ναό του Αγίου Αποστόλου του Νέου ( 1800) και τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου ( 1730).

Αγριά

Εδώ θα επισκεφτείτε το εκκλησάκι της Παναγιάς της Τρύπιας που είναι χτισμένο μέσα σε ένα βράχο δίπλα στην θάλασσα και στον λόφο της Ανεμούτσας το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού με το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Αργαλαστή

Εδώ θα συναντήσετε την τρίκλητη βασιλική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων,  με το εντυπωσιακό καμπαναριό που χτίστηκε το 1914, από ντόπιους τεχνίτες με μάρμαρο και πέτρα.

Αφέτες

Στην άκρη της πλατείας του χωριού είναι η εκκλησία του Αϊ Γιάννη, χτισμένη από τον Δήμο Ζαπανιώτη.

Νταμούχαρη

Το εκκλησάκι του Αϊ – Νικόλα αγιογραφημένο από τον Ιωάννη Παγώνη.

Δράκεια

Το εκκλησάκι του Σταυρού με εντυπωσιακά ζωγραφισμένο τέμπλο, της Παναγίτσας αγιογραφημένο από τον Ιωάννη Παγώνη, ( 1802), της Παναγίας στα Αμπέλια ( 1778) με εντυπωσιακές αγιογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου ( 1796) και το μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών ( 1755) με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Κισσός

Πολλά ξωκλήσια, και οι εκκλησίες, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Ευστάθιος ( 17 αι.) καιη Αγία Μαρίνα ( 17 αι.) που παραπάνω είδατε το Link για κατεύθυνση στο site της εκκλησίας.

Λαμπινού

Μοναστήρι της Παναγίας της Λαμπιδώνας ( 1800) χτισμένο από τον Δήμο Ζαπανιώτη με έξοδα του καπετάν Στέργιου Μπασδέκη και διακοσμημένο με πέτρινα καλλιτεχνήματα του Μίλιου.

Λαύκος

Στην πλατεία του χωριού η βασιλική εκκλησία της Γένεσης της Θεοτόκου ( 1888 – 1901), μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου ( 1795) χτισμένο από τον Δήμο Ζαπανιώτη, με έξοδα του καπετάν Στέργιου Μπασδέκη και φιλοτεχνημένο με λιθανάγλυφα από τον Μίλιο. Για να το επισκεφτείτε συμβουλευτείτε την Δημαρχία, που στεγάζεται στην πλατεία του χωριού.

Μακρινίτσα

Εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου, Αγίου Γεωργίου, Αϊ Γιάννη του Προδρόμου στην πλατεία του χωριού, που χρονολογείται από το 1910 και είναι αγιογραφημένη από τον Θεόφιλο και της Αγίας Μαγδαληνής.

Μακρυράχη

Εκκλησίες, η βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του Προφήτη Ηλία, των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Κωνσταντίνου.

Μετόχι

Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής του 1830, με παλιές εικόνες και αγιογραφίες.

Μηλιές

Στην πλατεία του χωριού η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του 1741,που θεωρείται η Αγία Λαύρα του Πηλίου, από εδώ κηρύχθηκε τον Μάιο του 1821 η επανάσταση της Θεσσαλίας υπό τον Άνθιμο Γαζή.

Μηλίνα

Το μοναστήρι των Αγίων Σαράντα στο νησάκι Αλατάς. Το βυζαντινό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, που είναι σταυρόσχημη βασιλική με τρούλο και βρίσκεται στο νησάκι Πρασούδα.

Νεοχώρι

Παναγία της Λάης, ανακαινισμένη βασιλική, Άγιος Δημήτριος του 1760 με ξυλόγλυπτο τέμπλο και αγιογραφίες του Ιωάννη Παγώνη και το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλάκας ( 1655) προστάτιδας των λατομείων.

Πάλτση

Το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου, χτισμένο το 1776, με έξοδα του καπετάν Στέργιου Μπασδέκη.

Πορταριά

Το εκκλησάκι της Παναγίας της Πορταρέας με αγιογραφίες χρονολογημένες από το 1581,δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Μοναστήρια του Προφήτη Προδρόμου και της Παναγίας της Οδηγήτριας.

Συκή

Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, χτισμένο το 1795 από τον Δήμο Ζαπανιώτη, με έξοδα του καπετάν Στέργιου Μπασδέκη, πυρπολήθηκε μαζί με το χωριό από τους Τούρκους το 1823, αλλά ανακαινίστηκε το 1840 και σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία μονή. Στην πλατεία του χωριού η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με παλιά κειμήλια, αγιογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Τρίκερι

Αγία Τριάδα τρίκλητη βασιλική του 1739, με πανέμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον δεσποτικό θρόνο του Ναπολέοντα, Άγιος Αθανάσιος του 1798, Άγιοι Ανάργυροι του 1780.

Παλιό Τρίκερι

Μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης, που χτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα, μετά από το όνειρο που είδε ο μοναχός Δαμιανός, Εκκλησία του Άγιου Γιάννη του 1786.

Τσαγκαράδα

Το εκκλησάκι της Παναγίας της Μεγαλομάτας, χτισμένο μέσα στην σπηλιά ενός βράχου που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως Κρυφό Σκολειό.

Η Αγία Παρασκευή του 1719, με εντυπωσιακές αγιογραφίες και περίτεχνα σκαλιστό τέμπλο, οι Άγιοι Ταξιάρχες του 1786 με πανέμορφες αγιογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο, η Αγία Κυριακή του 1746, των Αγίων Αποστόλων του 1760, των Αγίων Αναργύρων του 1786 και του Αγίου Στεφάνου του 1805.

Βυζίτσα

Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου χτισμένο το 1789 από τον Δήμο Ζαπανιώτη, η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής του 1725 με εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο άμβωνα και πανέμορφες αγιογραφίες.

Ξουρίχτι

Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1450, με χρυσοσκάλιστο τέμπλο και βυζαντινές αγιογραφίες.

Ζαγορά

Οι εκκλησίες της Ζαγοράς είναι όλες τρίκλητες βασιλικές , η Αγία Κυριακή του 1740, ο Άγιος Γεώργιος του 1765 και η Αγία Παρασκευή χτισμένη το 1803 από τον Δήμο Ζαπανιώτη. Το μοναστήρι της Παναγίας της Ράσοβας, του 13ου αιώνα, η μονή των Ταξιαρχών και τα πολύ παλιά εκκλησάκια του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Αθανασίου που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, όλα διακοσμημένα με αγιογραφίες και περίτεχνα τέμπλα.